nyt fra egnen: Sygeplejerske Lene Larsen har i Revøre åbnet klinik med Senetensbehandling

revsøre: Lidt nord for Hesselager i Revsøre, på Bøsørevej 60, er der i sommer åbnet en klinik, der er vældig god at besøge, hvis du går og skranter med ondt i muskler og led.

Det er sygeplejerske Lene Larsen, der har åbnet egen "Praksis for Krop & Sundhed", hvor hun benytter senetensbehandling til at afhjælpe muskelstivhed, smerter og ømhed i bevægeapparatet.

- Der er god erfaring med behandling af spændinger i nakken, spændingshovedpine, tennis- og golfalbue, ischiassmerter, lændehold og muskelrelaterede smerter i skulder, hofte, lyske, knæ og ben. Og lindrende effekt er der ved rygskævhed (Scoliose) og rundryggethed (Morbus Scheuermann), slidgigt, fibromyalgi og piskesmæld, fortæller Lene Larsen og konstaterer:

- Det er så glædeligt at se, at senetensbehandling hjælper mange mennesker.

Lene Larsen blev denne sommer færdiguddannet som senetensbehandler fra Eilbygaard i Børkop ved Vejle. Uddannelsen er en et-årig deltidsuddannelse, hvor der kræves en forudgående sundhedsfaglig uddannelse på niveau med sygeplejerske, ergoterapeut eller fysioterapeut. Det er en privat uddannelse, hvortil der er knyttet en række undervisere med lægevidenskabelig ekspertise.

- Den første behandling indeholder udredningssamtale og tjek af kropsholdning, hvilket danner grundlag for det videre forløb, forklarer lene Larsen.

Behandlingen foregår dels med strøg på musklerne, men særligt med tryk på senetilhæftningerne, hvor nervesystemet i form af et bestemt følelegeme, senetenen, får musklen til at slappe af, når den påvirkes at tryk.

- Folk ved, at fysioterapeuter og kiropraktorer afhjælper smerter i bevægeapparatet. Senetensbehandling er en nyere behandlingsmetode med baggrund i kendt lægevidenskabelig teori, beretter Lene Larsen.

På Sydøstfyn er behandlingen endnu ikke så kendt og udbredt, selv om der er en senetensbehandler i både Vejstrup, Svendborg, Vester Skerninge og nu i Hesselager-området.

- I Vejleområdet, hvor uddannelsen har til huse, går folk lige så gerne til en senetensbehandler som til kiropraktor eller fysioterapeut. Rundt omkring i landet bl.a. i Vejle og på Bornholm er der etableret gode samarbejder mellem kiropraktorer og senetensbehandlere, da man oplever, at de to behandlingsformer supplerer hinanden godt, oplyser Lene Larsen.

På Rygcenter Syddanmark i Middelfart er senetensbehandling heller ikke ukendt, og nogle af lægerne anbefaler senetensbehandling til at afspænde muskulaturen i forbindelse med rygsmerter.

Lene Larsen fortæller, at hun havde brug for forandring i arbejdslivet efter tre år som fortravlet og stresset sygeplejerske. Tidligere er hun også uddannet og har arbejdet som pædagog.

En sygeplejekollega anbefalede hende at få hjælp hos en senetensbehandler, da hun havde smerter i en overbelastet skulder. Efter nogle behandlinger hos senetensbehandleren, som også er sygeplejerske, var smerter og bevægeindskrænkning væk.

- Jeg kendte ikke til behandlingsformen, så det var en øjenåbner, at den var så effektiv til at afspænde musklerne, og at man som sygeplejerske kan arbejde som selvstændig behandler, siger Lene. Larsen.

Efter at have undersøgt uddannelsen og dens muligheder, vidste hun, at det var den rigtige efteruddannelse for hende at give sig i kast med.

I sin praksis har Lene allerede haft en del patienter. Bl.a. en patient, som kom til hende med hovedpine, der trak om i det ene øje.

- Men spændingshovedpinen viste sig at have sin oprindelse mellem skuldrene. Ligeledes kom en anden med ondt i knæet, men hvor det var baller og nedre ryg, der var overspændt i muskulaturen. Da musklerne i baller og ryg var behandlet, lettede smerterne ved knæet hurtigt. Også nogle ischias-nerver er blevet befriet fra muskelafklemning, fortæller Lene Larsen.

Senetensbehandling er en behandling af hele kroppen og tager sig derved også af kompensatoriske muskelspændinger. F.eks. hvor folk kommer med overspændte muskler i lænden, der ender med også at skabe problemer mellem skuldrene eller helt op i nakken, inden de kommer til behandling.

- Ja, det er naturens geniale respons for at bevare kropsbalance og funktion, smiler Lene Larsen.

- Når kroppen udsender alarmsignal er det faktisk meningen, at man skal tage signalet alvorligt og gøre noget ved det, fortsætter hun.

Lene Larsener blevet spurgt, om man skal have smerter for at få en behandling. Personen der spurgte kunne bare godt tænke sig at blive "strakt ud".

- Selv om man ikke har smerter i musklerne, kan musklerne godt være forkortede og spændte og derfor have nedsat blodcirkulation. Det kan opleves som at man f.eks. ikke kan strække arm og skulder så meget, som man har kunnet, og at man hurtigere får træthedsfornemmelse. Senetensbehandling afspænder muskulaturen, så musklen får sin normale længde og blodgennem-strømning tilbage, og armen vil få sin bevægelighed igen, forklarer Lene Larsen.

Som senetensbehandler foregår arbejdet med hver patient helhedsorienteret. Som en del af behandlingen gives der forebyggende øvelser, ergonomivejledning, holdningskorrektion og evt. kostvejledning, hvor der er behov, da det er væsentligt for at opnå forbedring af tilstanden.

-Hvor mange behandlinger der skal til?

- Så få som muligt, siger Lene Larsen. - Det er naturligvis individuelt alt efter, hvad problemet er, og hvor længe man har gået med det. Oftest skal man regne med tre eller mindst tre behandlinger. Kommer man hurtigt i behandling med et akut nakke- eller lændehold, kan det som regel klares af et par gange. Folk med kroniske smerter gavner det at komme jævnligt, fordi de mærker en lindrende effekt, mens andre kommer en gang om måneden for at forebygge.

Lene Larsen træffes på tlf. 20 76 77 40.

  • Af: