nyt tiltag: Svendborg får på fredag en ny café, når WØ åbner på Torvet. Indehaver er Kis Østergaard, som også tilbyder terapi og coaching til private, virksomheder og ikke mindst medarbejdere i den pædagogiske verden

svendborg: WØ er navnet på en ny bæredygtig café og virksomhed, som fredag den 8. april åbner på Torvet i Svendborg. Adressen er Ramsherred 2, og cafeen er indrettet i de lokaler, hvor Alm. Brand tidligere havde til huse.

Bygningen i tre plan er nu blevet renoveret og indrettet med en hyggelig café i stueetagen, med et videnscenter samt lokaler til terapi og coaching på førstesalen - og administration på andensalen.

Bag WØ står 53-årige Kis Østergaard, Nyborg, tidligere skoleleder i Ullerslev, som i 30 år har arbejdet med pædagogisk udvikling. For seks år siden blev hun, der også er uddannet psykoterapeut, selvstændig og udviklede Resurseportalen.dk med base i Nyborg, hvor hun coacher både forældre, der f.eks. er usikre på deres børns trivsel og skolegang, ledere i det offentlige og private erhvervsliv samt skolelærere og pædagoger, der skal have udviklet deres "mindset" og evne til at se og arbejde med det unikke i dem selv og andre mennesker.

Kis Østergaard har til dette formål selv udviklet en uddannelse, "Neuro-Ask", som både hun, Resurceportalen og WØ's konsulenter/terapeuter arbejder ud fra.

Fagligt og praktisk

- Mit arbejde har hidtil bestået i at udvikle teorier, indsamle viden og give supervision samt rådgivning, men jeg har længe haft lyst til at omsætte min viden til praktik, fortæller Kis Østergaard, som for fem år siden begyndte at spare sammen til et "hus", der kunne rumme både det faglige og praktiske.

Opsparingen har nu gjort det muligt for hende at etablere WØ i Svendborg, hvor hun tilbage i 1990'erne tilbragte meget tid, da hun boede med sin familie i Oure.

- Svendborg har altid stået som noget helt specielt for mig, for her har altid været et rigt kulturelt liv, som jeg gerne vil være en del af, siger Kis Østergaard, der er mor til tre voksne børn.

Den yngste, Johanne, der har været med til at indrette en café i London, har hjulpet sin mor med indretningen af WØ, som er en meget afslappet cafe med plads til alle.

- WØ skal ose af fælleskab og hygge. Her kan bedsteforældre komme med deres børnebørn, har kan de unge komme og lave lektier, den enlige far kan tage ungerne med - og veninder kan komme og sludre eller deltage i de arbejdende værksteder, bl.a. et syhjørne, som bliver en del af cafeen, forklarer Kis Østergaard, som også tilbyder, at man kan spille i cafeen.

- Vi har masser af brætspil, som gæsterne er mere end velkomne til at benytte, siger Kis Østergaard og begrunder det med, at man ved spil har en fælles social interesse - her skal der tænkes, grines og man skal lære at vinde og tabe.

Fokus på bæredygtighed

Cafeen har stort fokus på bæredygtighed, socialt ansvar og kvalitet.

- Det er også en café, hvor borgere på kanten af arbejdsmarkedet - som medarbejdere - gennem ressourceforløb opkvalificeres og målrettet rustes til atter at returnere til det arbejdsmæssige fællesskab.

- WØ er en socialøkonomisk virksomhed, hvor jeg er forpligtet til at geninvestere i virksomheden, og hvor overskudsdeling også er en del af grundlaget, forklarer Kis Østergaard.

I cafeen serveres der i første omgang kolde og varme drikke, kage samt snacks, og specielt kaffen er Kis Østergaard glad for.

- Den leveres af Fritz Storm, som har lager i Nyborg, og som er international kaffeekspert og tidligere barista-verdensmester. Med en årelang erfaring fra specialkaffebranchen har han skabt unikke oplevelser for kaffeentusiaster over hele kloden, og nu kan vi helt eksklusivt serverer hans helt unikke og altid friske kaffe i WØ, siger Kis Østergaard, som har ansat personale til sin café, hvor hun også selv vil være tilstede,hvis hun ikke lige har terapi/coaching på andensalen.

  • Af: