Venskab: Dan og Saleh mødte hinanden, da Saleh kom til Danmark som syrisk flygtning i 2014. De har været gode venner lige siden, og har begge meldt sig til den Humanitære Folkevandring arrangeret af Røde Kors

Svendborg: Det er tidligt på eftermiddagen en mandag i februar. Det er koldt, og den bidende blæst svømmer ind over Frederiksøen i Svendborg, mens vi prøver at finde det nyåbnede cykelværksted Cykeltutten. Her har indehaver Dan Korsbæk forvandlet gamle ubrugte badehaller til et værksted, hvor han har inviteret nyligt tilkomne flygtninge til at få et indblik i en helt særlig del af den danske kultur: cykelkulturen.

Værkstedet emmer af tobak, kaffe og hyggesnak, da vi træder ind i det lille rum. Venner af værkstedet sidder og snakker om stort og småt, mens et par unge drenge fixer cykler sammen med de garvede herrer, der ved hvor skruen skal sidde.

- Tingene til værkstedet er klunset fra forskellige steder, fortæller Dan, da vi får sat os ned.

- Cyklerne bliver doneret af borgere i Svendborg og stillet i en container, som kommunen har sat op.

I værkstedet kan flygtninge komme ind og få en af de donerede cykler, men får hos Dan samtidig muligheden for et helt nyt netværk i Svendborgs lokalsamfund.

Mødtes via Røde Kors

En af dem der har stiftet bekendskab med Dan er Saleh, som er syrisk flygtning og kom til Danmark i august 2014. Han kendte intet til Danmark, da han kom, men i løbet af kort tid fik Saleh og Dan stiftet bekendskab med hinanden igennem et Røde Kors arrangement, og et venskab opstod ud fra deres samtaler om politik, rejser og syrisk og dansk mad.

- For mig var det vigtigt at få en dansk ven og et nyt netværk, fortæller Saleh, som er uddannet civilingeniør, og drømmer om at kunne bruge sin uddannelse i Danmark.

- Det er svært at finde job som udlænding. Jeg har lige sendt en ansøgning til et sted, hvor jeg håber på at kunne komme i praktik, fortæller han.

I dag kommer Saleh ofte på Cykeltutten og fortæller tit om værkstedet til andre på sprogskolen i lokalområdet. Det er ikke nemt at skabe sig et netværk for nye flygtninge i Danmark, og projekter som Cykeltutten er med til at fremme god integration af de nye borgere.

- Det er sproglære igennem arbejde, siger Dan og fortsætter:

- Uanset hvilke politiske holdninger og meninger vi har om flygtninge og immigration, er det i alles interesse at "gæsterne" føler sig godt tilpas og får lyst til at lære vores sprog og skikke at kende.

Man kan møde Dan og Saleh til den Humanitære Folkevandring i Svendborg den 29. februar. Her giver Røde Kors lokale beboere muligheden for møde lokale flygtninge og sammen gå en tur og lære hinanden.

  • Af: