nyt fra egnen: Gorm Lundshøj flyttede som ganske ung til København. Nu er han tilbage i barndomshjemmet i Vester Skerninge, hvor han både har privat base og praksis som psykoterapeut

vester skerninge: Han voksede op tre kilometer syd for Vester Skerninge, hvor han også gik i friskole. Og som 21-årig flyttede han fra Sydfyn til København, hvor han bl.a. læste matematik og fysik på universitetet, inden han skiftede kurs og blev uddannet som sensetik terapeut og fik praksis i København.

Men nu er Gorm Lundshøj i en alder af 47 år vendt tilbage til Sydfyn - og rettere til sit barndomshjem på Langegyde 51 i Vester Skerninge, som han har købt af forældrene. Og Gorm er stadig praktiserende sensetik terapeut - og også parterapeut - og det med praksis i både Odense og på hjemadressen.

- Det er en fantastisk følelse at komme tilbage til det sted, hvor jeg har tilbragt både mine drengeår og en stor del af min ungdom, siger Gorm Lundshøj, mens han viser rundt på landejendommen, som er omkranset af Syltemae Ådal.

- Se piletræet dernede! Det plantede jeg sammen med min far, da jeg var syv år, siger Gorm og peger på den store pil på marken, der svajer i vintervinden.

- Det er jo nærmest lidt meditativt med al den ro her er, og det kan mine klienter nu også nyde godt af, tilføjer han.

Vi vil os selv og hinanden det godt

Gorm Lundshøj skønner, at han i sit arbejde som sensetik terapeut - og med egen praksis siden 1998 - har haft over 200 personer i terapi.

Hvad kendetegner denne terapiform?

- På sensetik terapeut-uddannelsen lærte vi at arbejde konsekvent ud fra den grundholdning, at vi mennesker dybest set vil os selv og hinanden det godt. Det terapeutiske arbejde handler om at lade være med at stille sig i vejen for det dybeste i os selv. Sagt på en anden måde, så handler godt terapiarbejde om at arbejde med forholdet til os selv - hvordan vi har det med os selv.

- Jeg overraskes til stadighed over hvor langt, man kan komme med at få det bedre med alverdens problemstillinger og udfordringer, som man møder i sit liv, ad denne vej.

- Det lyder enkelt, og det er det selvfølgelig ikke altid. Men dette grundlæggende menneskesyn er for mig dybt menneskekærligt og livsbekræftende. Og min erfaring har vist mig, at det er sandt.

Kom i god tid!

Privat ser Gorm Lundshøj det som om, han er startet på et helt nyt liv.

- Jeg er både blevet skilt, men også gift igen og har fået en lille søn, som nu er et år, fortæller Gorm Lundshøj, som nu deler barndomshjemmet i Vester Skerninge sammen med barnet og hustruen Mia, der arbejder som underviser på AOF i Svendborg.

I sin praksis møder Gorm Lundshøj mange par, som står midt i en ægteskabelig krise, som han selv har prøvet.

Hvad betyder det for terapien?

- Det er altid godt at kunne identificere sig med den situation, mennesker står i nu og her. Men vi er jo som mennesker forskellige og handler ud fra lige så mange forskellige følelser, så der er altid meget at arbejde med.

- Det er ikke altid, det handler om at redde et forhold, men måske om at få parterne til at skilles på en god måde og komme videre hver for sig.

Gorm Lundshøj er dog af den opfattelse, at rigtig mange parforhold kunne reddes, hvis parterne blev opmærksomme på problemstillingerne på et tidligt tidspunkt.

- Jeg har et motto, som lyder: "Kom i god tid" - det handler i sin enkelthed om, at man ikke skal vente, til man begynder at kaste mudder efter hinanden og kun ser det hele som værende sort eller hvidt.

Komme ind i kroppen

Gorm Lundshøj er af den opfattelse, at mange mennesker lever deres liv i forbifarten og ikke giver sig tid til at stoppe op og mærke efter, hvordan man egentlig har det.

- Det er så vigtigt at komme ind i kroppen - man kan jo bare se alle de kropslige reaktioner, der følger med stress. Det er kroppens naturlige reaktion, når man går den forkerte vej, ganske enkelt, smiler Gorm Lundshøj, der selv gør sit bedste for at være i kontakt med sin krop.

- Vi har startet en ombygning på huset, og jeg laver selv en masse af de forskellige ting. Det er ren grounding for mig, siger Gorm Lundshøj, der også nyder at tømme sig selv for alle tanker ved blot at sidde og betragte landskabet ved barndomshjemmet.

  • Af: