kunst

To Svendborg-kunstnere i indsats for at skaffe penge til skoleuniformer

Mønsterbryder fra losseplads

Svendborg: De to lokale kunstnere Per Buk og Ann-Kerstina Nielsen, der normalt holder til i deres nye Galleri No 44 i Møllergade, har endnu engang været ude at rejse med deres projekt: Kunst med børn i Verden.

- Vi har ligesom sidst været på Filippinerne lige syd for Manila for at lave kunst med børnene på lossepladsen JJS i Tanza området, fortæller billedkunstner Per Buk og tilføjer:

- Vi besluttede efter sidste års tur, at vi fremover vil støtte børnene, der lever og bor på lossepladsen, med skoleuniformer samt lave et varigt tilbud for børnene på lossepladsen i form af en kunstskole. Det er nu blevet til Art School Tanza, hvor børn også fra den nærliggende losseplads Dumpside kommer og får undervisning i engelsk og samtidig udforsker forskellige kreative aktiviteter.

Alt er gået over forventning på denne tur. Vi støtter i år alle de 35 børn, der bor på lossepladsen, med skoleuniformer, som er en nødvendighed og lovpligtigt for skolegang på Filippinerne. Samtidig har vi fået startet kunstskolen Art School Tanza, og vi arrangerede kreative kunstdage med tegning/maleri og skulpturbygning af affald direkte fra lossepladsen. Det meste af børnenes kunst fik lov at blive som udsmykning på lossepladsen, men en del malerier og skulpturer er bragt med retur til Svendborg. Disse kan opleves i vores fælles galleri i Møllergade og er samtidig en salgsudstilling, hvor økonomien går direkte tilbage og støtter til skoleuniformer. Vi har også haft mulighed for at ansætte socialworker John Mark til at fortsætte vores arbejde i de perioder, vi ikke selv kan være med, fortsætter Ann-Kerstina Nielsen.

 

John Mark er født og opvokset på lossepladsen, han bor der stadig med sin familie, er 20 år gammel og netop færdiguddannet som socialworker, så foruden at kunne undervise og vejlede børnene på lossepladsen, er han en mønsterbryder og rollemodel.

- Der er en vej ud af fattigdom selvom den synes nærmest umulig at følge. Den hedder uddannelse og det er han et glimrende eksempel på. John Mark er foreløbigt ansat indtil juni, hvor vi tager afsted til lossepladslandsbyen igen, da vi gerne vil følge børnene, når de starter i skole. Men hvis alt går, som vi håber, bliver han en blivende del af børnenes liv, nævner kunstnerne.

- Vi er selvfinansierende på projektet og det betyder, at vi året igennem holder foredrag om vores arbejde med børnene. Samtidig sælger vi i galleriet små unika værker til 200 kroner, som der heldigvis er stor opbakning til. Specielt nu her op til konfirmationerne, hvor mange ønsker at give en gave, der rækker ud over det sædvanlige. En sådan kunstgave giver samtidig historien, at den socialt hjælper et barn med skolegang og uddannelse.

- Det er dejligt at så mange har støttet os individuelt, men også en stor tak til Carlos Kitschen, SPAR Købmændene i Svendborg, Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond og ikke mindst Drost Fonden, som har gjort projektet muligt, slutter de. (pcb)