uddannelse: Her i foråret tænker mange unge på næste uddannelsesvej. Sydfyns Erhvervsforskole er klar med en stribe gode tilbud

svendborg: Foråret er så småt på vej, og for mange unge på Sydfyn betyder det, at de skal til at tænke på deres uddannelsesvej.

På Sydfyns Erhvervsforskole, SE-F, på Hellegårdsvej er man klar med flere gode af slagsen.

Mange går videre i uddannelse uden for skolens rammer, men nogle fortsætter i en af skolens egne uddannelsesmuligheder, som er Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) eller Produktionsskolebaseret Erhvervsuddannelse (PBE), dvs. at blive lærling på skolen.

KUU er for unge mellem 16-25 år fra de Sydfynske kommuner. Den udbydes også i Faaborg for unge fra Faaborg-Midtfyn Kommune. På Sydfyn er der pt. i alt 55 KUU elever.

EGU er for unge fra 16-30 år fra de Sydfynske kommuner. Skolen har i alt 52 elever, der alle har læreplads i det private eller offentlige.

At være elev på Sydfyns ErhvervsForskole åbner muligheder for flere veje til uddannelse. Det handler om få muligheder for at træffe det næste og rigtige valg.

Skolen henvender sig til unge, der ønsker at lære på en praktisk orienteret måde, med hænderne og hovedet i en kombination.

Fire nuværende elever, Daniel Therkildsen på 17 år, Kamilla Højkilde Krusaa på 23 år, Laial Jensen på 17 år og Anders Borgesen på 22 år er gode eksempler på det.

De har været meget i tvivl om den vej, de skulle gå, men nu har de klare mål: Digitale medier, lastbilchauffør, kok og pædagog.

Interesseret i grafik

Daniel er produktionsskoleelev og den af de fire, der ønsker at komme i gang med faget Digital Medie, og det skal ske på Syddansk Erhvervsskole, SDE, i Odense.

Han har tidligere forsøgt sig med faget it-supporter på Svendborg Erhvervsskole, men siden august 2015 har det drejet sig om layout og grafik på SE-F's Grafik, Foto & Medielinje.

- Her har jeg fået lov at lege med det grafiske og lære om layout, grafiske egenskaber mv. Det gør, at jeg føler mig godt rustet til at starte på SDE, siger Daniel.

Kamilla vil køre lastbil

Kamilla, der er i gang med en EGU, ønskede oprindeligt at læse til pædagog.

Men efter en god praktikperiode i virksomheden Solargeisli i Broby, er hun nu fast besluttet på at blive lastbilchauffør, og SE-F vil støtte med et lastbilkørekort. Interessen startede på SE-F's Natur & Friluftslinje, hvor hun var hurtig til at finde sig til rette bag rattet i de forskellige traktorer og ladbiler, som skolen har.

- Jeg føler mig fri bag rattet, smiler hun, når hun skal forklare interessen.

Veninderne har ikke drillet, tværtimod har flere sagt, at det er sejt, hun vil køre lastbil.

Vil arbejde med børn

Anders har været vidt omkring og er vendt tilbage til ErhvervsForskolen flere gange.

Nu går han på Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), der stiller andre krav til eleverne.

Han går på linjen service, turisme og omsorg. Og denne gang skal det lykkes:

- Der er en god energi på KUU. Jeg plejer aldrig at høre efter, hvad lærerne siger, men her er det anderledes. KUU puffer mig i den rigtige retning, og efter at have været i praktik/erhvervstræning på en efterskole vil jeg arbejde med børn i SFO-alderen eller unge, fortæller han. Så næste trin er en pædagoguddannelse.

Lærling på skolen

På ErhvervsForskolen kan man også være lærling.

Dem er der ni af, og Laial er én af dem.

Hun er i lære som gastronom med speciale i smørrebrød og catering i køkkenet. Laial står op klokken 5 om morgenen i Korinth for at være på job klokken 7.

- Jeg har gået på mange skoler og er flyttet meget. Jeg er ikke god til at sidde ned og læse bøger. I starten var det meningen, at jeg skulle starte på en EGU, men jeg ville hellere være lærling. Og det er jeg glad for at være. Det kan være lidt svært at få styr på de elever, der også er i køkkenet, og rengøring er heller ikke det sjoveste, men ellers er jeg meget glad for arbejdet. Jeg elsker at lave varm mad - bøffer og sovs, fortæller hun med et smil.

Hendes mål er at tage en kokkeuddannelse i Odense efter SE-F.

Sydfyns ErhvervsForskole på Hellegårdsvej 63 har åben rundvisning hver tirsdag klokken 13 og hver torsdag klokken 11.

Man kan ringe på 62 22 41 10 og få en aftale. Man kan læse mere om skolen på www.se-f.dk.

  • Af: