Hej Rikke!

Jeg er mor til en pige på 15 år. Jeg ved at hun har haft en kæreste for nylig, men hun vil ikke tale med mig om det. Hvad synes du jeg skal gøre? Hvordan skal jeg tale med hende om det med at de måske får lyst til at gå i seng sammen og at hun skal beskytte sig, - og måske få p-piller? Jeg vil jo heller ikke fremskynde noget hvis hun slet ikke har tænkt på sex endnu?

Hilsen den bekymrede mor

Kære Mor

Ja den bekymring er der mange teenageforældre, der har. Det kan være svært at tale med sin mor i den alder - måske fordi hun føler, at I er lidt for tæt på hinanden, til at tale om et så blufærdigt emne.

Husk at sætte dig sammen med hende og få en kop te el.lign. om eftermiddagen en gang imellem, eller hvornår du / I nu kan få en rolig stund sammen. På den måde kan der opstå en tid, hvor hun får lyst til at fortælle lidt om sig selv - spørg hvordan hun har det, men uden at spørge "bekymret" eller tale om sex. Hvis I kommer lidt ind på emnet kan du fortælle om en veninde du havde en gang - som ....... en eller anden historie om at skulle passe på sig selv og hinanden når man er kærester og måske begynder at have lyst til sex, - men fortæl ikke noget om dit eget sexliv eller andet, som hun vil synes er for tæt på. Måske hvis I ser en film i TV sammen kan du komme ind på emnet - når det opstår naturligt. Det kan også være en god ide, at have en bog som "kvinde kend din krop" stående i reolen eller andre bøger om kroppen og det at blive kvinde. Vis hende at de står der, hvis hun ikke ved det - men lad hende selv finde dem frem en dag hun er alene hjemme. I det hele taget er det en god ide, at vise, at hun kan komme til dig hvis hun vil have gode råd - men helst i hendes tempo, og på hendes præmisser, - dvs. giv dig tid, når hun er klar.

Hvis du fornemmer, at hun på et tidspunkt tænker på at have sex (og det kan jo sagtens være, at hun allerede gør det), så fortæl hende at det er en god ide at man som pige også tænker på at have kondomer på sig, når man er sammen med en dreng, for at passe på både graviditet og kønssygdomme, og sig evt. at du gerne vil hjælpe hende med at købe nogle, hvis hun synes hun har brug for det, eller tage med hende til lægen og tale om prævention. Du kan også spørge hendes klasselærer om de snart skal have / har haft noget seksualundervisning i klassen, fx på sund sex skolen her i Svendborg, så du ved, at hun også på den måde får noget viden om prævention og det at passe på sine grænser og sige til og fra.

AOF i Svendborg kører i øvrigt en foredrags serie, her i efteråret (første aften er 21.okt.) "Klar til teenager" med fire foredrag om at være forældre til teenagere, hvor jeg bl.a. kommer en aften og fortæller om hvordan man som forældre kan tale med sine børn og unge om seksualitet. Måske var det en ide?? På de andre aftener kan man også få andre tips om det at have en "teenager i huset".

Mange hilsener fra Rikke