SVENDBORG: Ugeavisen Svendborg har indledt et samarbejde med sexolog Rikke Thor, hvor hun i en brevkasse om "Sex og samliv" vil besvare spørgsmål her i avisen.

Rikke Thor er uddannet sexolog gennem "DACS", Dansk forening for klinisk sexologi, og hun er autoriseret sexolog gennem "NACS", Nordisk forening for klinisk sexologi og har privat praksis på Sandtoften 6, Thurø.

- Min uddannelse som sexolog fra DACS er kendetegnet ved, at alle deltagerne på uddannelsen har en sundhedsfaglig uddannelse bag sig, før de læser videre til sexolog, og sikrer derved et højt fagligt niveau. Mange af dem, jeg læste sammen med, var læger, psykologer, pædagoger og sygeplejersker, forklarer Rikke Thor, der selv har en uddannelse som sygeplejerske og kropsterapeut bag sig.

- Uddannelsen gennem DACS giver desuden mulighed for et bredt netværk af forskellige fagpersoner, man kan henvise videre til ved behov, siger Rikke Thor.

Rikke Thor er desuden kendt som koordinator af Sund Sex Skolen i Svendborg, der tager sig af seksualundervisningen for kommunens skoleklasser, specialklasser og andre grupper af unge, på ungdomsskolen, Abildvej 2, og hun svarer på breve fra unge om sex på Sund Sex Skolens hjemmeside.

- Jeg vejleder også unge mødre i Svendborgs mødrerådgivning i samliv og prævention efter fødslen, og underviser en del andre grupper af unge f.eks. på opholdssteder, skoler og specialskoler i seksualitet, prævention og grænser, oplyser hun.

Som sexolog arbejder Rikke Thor med personer og par, der af forskellige grunde har brug for at arbejde med deres seksualitet:

- Jeg har haft en del par med lyst problemer, d.v.s. hvor personerne i parret har ulig lyst til sex, og har brug for at finde ud af, hvordan de kan vende situationen til noget positivt for dem begge og nærme sig hinanden mere. Mange har problemer med nærhed, og gennem samtale og træning, kan de fleste nå rigtig langt, siger Rikke Thor.

- Jeg har desuden klienter med rejsningsforstyrrelser, orgasmeproblemer, samlejesmerter, vaginisme (skedekramper) og forskellige andre problematikker, og personer, der måske bare føler sig hæmmede i forhold til egen krop og seksualitet, og ønsker at arbejde med dette.

- Der er et stort behov for sexologisk rådgivning og samlivsterapi, og det er blevet mere synligt gennem de senere år, hvor almindelige mennesker er begyndt at se værdien af at arbejde med deres seksualitet, - bl.a. inspireret af udsendelser og artikler om seksualitet i medierne, siger Rikke Thor.

Det er dog stadig almindeligt, at man går 2-10 år eller mere, før man søger hjælp til et sexologisk problem.

- Jeg har haft klienter, der har gået 30 år med et problem, - før de har søgt hjælp, og det er jo lidt trist, da de fleste problemer kan løses, hvis man selv er indstillet på at gøre en indsats, fortæller sexlologen.

Rikke Thor laver også massagekurser for par, samt afholder foredrag om seksualitet og seksualundervisning for fagpersoner og andre.

- De sidste fire år har jeg fx. lavet kurser om tidssvarende seksualundervisning for lærerstuderende på Skårup Seminarium, siger Rikke Thor.

- Hvis nogen skulle have lyst til at møde mig og høre lidt mere om, hvad jeg står for, så har jeg til til efteråret et foredrag , der hedder "Seksualitet - fra tabu - til samtale og nærvær" på "Balladen" på Thurø.

- Men nu glæder jeg mig i første omgang meget til at møde ugeavisens læsere gennem den nye brevkasse, hvor man selvfølgellig er sikret anonymitet, når man skriver, slutter Rikke Thor